Collegetour Innovatie

Wat mij van de College Tour vooral is bijgebleven, is het ogenschijnlijk gebrek aan begrip van innovatie bij presentator en publiek.

Twee maanden geleden was Daan Roosegaarde te gast bij het programma College Tour. Hij was tijdens de opnames, enkele dagen voor de uitzending, weggelopen, wat goeie marketing bleek voor zowel College Tour als voor Roosegaarde zelf.

Wat mij van de uitzending vooral is bijgebleven, is het ogenschijnlijk gebrek aan begrip van innovatie bij presentator en publiek. Voor mij is Roosegaarde namelijk in veel opzichten een innovatief ondernemer. Iets wat we in ons innovatieve start-upland belangrijk vinden. Toch?

Critici betwijfelen of Roosegaarde als kunstenaar en ontwerper wel autonoom is, omdat hij te veel zou interacteren met politici, koningshuis, wetenschappers en andere kunstenaars. Zijn reactie is dat je juist contact moet maken met je omgeving als je impact wilt hebben.

Deze reactie is volledig in lijn met de kennis over innovatie waarin concepten als ‘open innovatie’, ‘innovatiesystemen’ en ‘lead user innovation’ niet weg te denken zijn. Innovatie komt niet tot stand in een vacuüm. En dat deed menig innovatief bedrijf al in de jaren tachtig en negentig besluiten anderen bij hun innovatieproces te betrekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het NatLab van Philips, dat van een intern gericht en gesloten faciliteit werd omgetoverd tot de open High Tech Campus.

Voor mij is Roosegaarde in veel opzichten een innovatief ondernemer. Iets wat we in ons innovatieve start-upland belangrijk vinden. Toch?

 

Daarnaast zou Roosegaarde ideeën van anderen stelen voor zijn eigen werk en gewin. Echter, sinds de eerste helft van de vorige eeuw is al bekend dat innovaties altijd bestaan uit nieuwe combinaties van bestaande kennis. Denk bijvoorbeeld aan de iPod van Apple, die een combinatie is van innovaties van anderen (zie kader hieronder). Of denk aan de elektrische auto. De kennis die hiervoor nodig is, is terug te leiden tot meneer Tesla himself. Toch lukt het het bedrijf Tesla nu pas de elektrische auto succesvol in de markt te zetten.

Natuurlijk moeten we de oorsprong van die ideeën niet vergeten, maar laten we mensen als Roosegaarde waarderen om hun innovativiteit. Innovatief ondernemerschap vergt het combineren van bestaande kennis in interactie met je omgeving. Dit is complex, risicovol en een vak apart. Als we innovatief ondernemerschap belangrijk vinden, moeten we de mensen die deze uitdaging aangaan belonen, in plaats van wantrouwen.

Schermafbeelding 2016-06-02 om 11.41.37
Posted in Media.