Defensie als bron van innovatie

2015 was wederom een recordjaar voor Israëlische start-ups. In totaal werd er voor $ 7,2 mrd aan fusies en overnames gepleegd: meer dan ooit tevoren. Het aantal succesvolle start-ups is opmerkelijk voor een land met slechts acht miljoen inwoners.

Er zijn verschillende verklaringen voor dit succes, zoals de nauwe band met de VS en het slimme overheidsbeleid. Daarnaast speelt het Israëlische leger een niet te onderschatten rol. Hoewel ik besef dat het Israëlische defensiebeleid controversieel is, vind ik het interessant hoe het leger innovatie en ondernemerschap stimuleert.

Tijdens de twee of drie jaar durende dienstplicht leren Israëlische jongeren te presteren onder druk, en leiding te geven aan kleine teams. Hiermee ontwikkelen ze ­vaardigheden die goed van pas komen wanneer ze een bedrijf oprichten.

De dienstplicht zorgt ook voor hechte netwerken. Veel ondernemers leren hun co-founder in het leger kennen. En ook bij het aannemen van personeel wordt sterk gekeken naar de ervaring in het leger. Een Israëlische ondernemer zei: ‘Wij vragen sollicitanten als eerste in welke unit ze hebben gediend. Als we dat weten, weten we meteen welke kwaliteiten ze hebben’.

Het meest gewild zijn ex-­leden van ‘Unit 8200’. Deze elite-eenheid van de Israëlische inlichtingendienst analyseert enorme hoeveelheden digitale communicatie. De praktijken van deze eenheid zijn omstreden, maar zij brengt uitstekende programmeurs en ondernemers voort. Veel Israëlische succesverhalen, zoals Check Point en Palo Alto Networks, zijn opgericht door voormalige Unit 8200-leden.

Naast algemene technische vaardigheden is het leger ook een bron van specifieke technologieën die de basis kunnen vormen voor innovatieve start-ups (zie kader). Mede door deze ‘kennis-spillovers’ uit het leger zijn Israëlische start-ups toonaangevend op het gebied van bijvoorbeeld drones en cyber security. Zo zijn er sterke geruchten dat de FBI een Israëlische start-up heeft ingeschakeld om de ‘San Bernardino iPhone’ van terrorist Rizwan Farook te kraken.

In Nederland horen we heel andere geluiden. Berichten over IT-systemen van defensie die op Windows XP draaien, wijzen er niet op dat ons leger een basis is voor innovatieve start-ups. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat Nederland weer de dienstplicht invoert om meer start-ups te creëren, maar door meer in te zetten op innovatie kan defensie niet alleen ons land beter beschermen tegen ­cyber-aanvallen, maar ook het start-up-ecosysteem een duwtje in de rug geven.Militaire startups

Posted in Media.