Grote klasjes, kleine klasjes

Accelerators blijven onverminderd populair. Dit najaar starten onder meer een ‘hightech hardware accelerator’ in Eindhoven en een e-commerceprogramma van Startupbootcamp in Amsterdam. En hoewel het voor de organisatoren spannend is of zich goede start-ups zullen aanmelden, zitten de klasjes eigenlijk altijd vol.

De belofte van deze programma’s is dat ze start-ups succesvol maken, in ruil voor een deel van de aandelen. Accelerators investeren in de toegelaten start-ups en lijken er een nette boterham mee te verdienen. Toch blijft er scepsis, al is die meestal gebaseerd op onderbuikgevoelens. Maar Start-up Insights zou Start-up Insights niet zijn als we hier genoegen mee zouden nemen.

Recent onderzoek van Amerikaanse collega’s analyseert waarom accelerators misschien toch niet zo efficiënt zijn als het lijkt. De grootte van de klasjes blijkt hierin bepalend.

Op het eerste gezicht lijken grotere klasjes (twintig tot veertig start-ups) goed voor de accelerator. De verwachte baten die voortkomen uit een extra start-up zijn namelijk groter dan de marginale kosten. Maar de ondernemers zitten liever in kleine klasjes (twee tot vijf) waarin ze meer aandacht krijgen. Het aandelenpercentage dat accelerators daarom kunnen vragen aan start-ups in grotere klasjes is in de regel lager (2 tot 5%) dan in kleine klasjes (10 tot 12%). Omdat het aandelenpercentage sneller afneemt dan de klasgrootte kan toenemen, zijn accelerators geneigd klasjes klein te houden.

Maar hoewel start-ups ook graag in kleine klasjes zitten, is het nadeel van een extra bedrijfje in de klas vrij klein voor de overige start-ups vergeleken met het voordeel voor de start-up die mag aanschuiven. Grotere klassen zouden dan ook de gezamenlijke toegevoegde waarde voor de start-ups vergroten. Daarom suggereren de onderzoekers om de accelerators via sponsoring te verleiden de klasjes iets groter te maken. Het risico van de accelerators wordt met deze sponsoring verlaagd, waardoor ze genoegen kunnen nemen met kleinere percentages.

Nederlandse accelerators lijken de implicatie van het onderzoek vaak al te volgen. Achter de accelerator in e-commerce van Startupbootcamp zitten onder andere Marktplaats en Rabobank, en achter Hightech XL zitten ASML en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Hoewel deze corporate en publieke sponsoring in principe goed is voor de start-ups, verwachten sponsoren er wel iets voor terug. Denk onder meer aan informatie, investeringsmogelijkheden en innovatieve producten. Hoe hun kosten en baten de dynamiek beïnvloeden is een interessante vraag voor vervolgonderzoek.

Posted in Media.