Het mysterie van de scale-up

In mei kondigde minister Henk Kamp van Economische Zaken aan dat Start­upDelta een vervolg krijgt. In zijn brief aan de Tweede Kamer benadrukte hij naast het belang van start-ups ook de rol voor scale-ups. Dit zijn bedrijven die gedurende drie jaar minstens 20% groei laten zien in termen van omzet of personeel, en aan het begin van die periode minstens tien werknemers hebben. Het FD hanteert een vergelijkbare definitie voor hun Gazellen (zie kader).

Of je het nu scale-ups of Gazellen noemt, er is alle reden voor aandacht voor deze snelgroeiende groep bedrijven. Zij leveren namelijk een disproportioneel grote bijdrage aan de werkgelegenheid. Ze vormen slechts 6% van het totale aantal bedrijven, maar zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle nieuwe banen. Geen wonder dat beleidsmakers gecharmeerd zijn van scale-ups.

Maar wie zijn deze scale-ups dan precies? Ondanks veel onderzoek blijft dat op voorhand lastig te zeggen.

Veel snelle groeiers zijn juist oud en niet-innovatief. Je vindt ze minstens zo vaak in de dienstensector als industrie

Hoewel ze iets vaker jong en innovatief zijn (criteria die vaak genoeg ook worden gebruikt voor start-ups), zijn heel veel snelle groeiers juist oud en niet innovatief. Scale-ups vind je minstens net zo vaak in de dienstensector als industrie, net zo vaak in de hightech als in de niet-high-tech, en ze zijn nagenoeg net zo vaak groot als klein. Ook op basis van resultaten uit het verleden zijn de scale-ups van volgend jaar niet te voorspellen. De kans dat een scale-up een scale-up blijft, is nu eenmaal erg klein.

Wie de scale-ups en Gazellen van komend jaar worden, blijft dus spannend. Een beleidsfocus op snelle groeiers is weliswaar logisch, maar qua uitwerking nog niet zo gemakkelijk.

Immers, als je niet goed weet wie scale-ups zullen worden, is het moeilijk om ze te bereiken met beleid. Bovendien, hoewel scale-ups onderdeel zijn van de StartupDelta 2020-strategie, is een scale-up lang niet altijd het vervolg van een start-up. In het beleid moet Kamp de snelgroeiende bedrijven die geen start-up zijn niet vergeten.

 

insights-3

Posted in Media.