Ouders, laat uw kind netwerken!

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Dit moet men bij het start-up-bootcamp gedacht hebben toen werd besloten een Startup Kids Zomerkamp te organiseren.

Als uw kinderen tussen 10 en 12 jaar oud zijn, kunnen ze in augustus een week ‘samen ideeën bedenken, dromen waarmaken, plezier hebben, vrienden maken, vloggen, bloggen, creatief zijn, teamwerk, gamen en coole dingen bouwen.’ De overnachting is niet inbegrepen, maar u bent van harte welkom op de demoday op vrijdag. Kosten: € 250, al met al een bescheiden bedrag om uw kind op te leiden tot miljardair.

Startup Kids is tekenend voor de huidige start-uphype, waarin incubator- of accelerator-achtige programma’s ons om de oren vliegen. De grote vraag is of dit allemaal tot beter presterende start-ups leidt. Eenduidig wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt. Daarom hebben wij van Start-up Insights zelf onderzoek gedaan onder 859 start-ups in West-Europa en Noord-Amerika. Als prestatiemaat keken we naar opgehaald geld in de vorm van investeringen, leningen, subsidies, et cetera. Deze maat is vooral ­populair onder incubators die snelle groei willen bewerkstellingen.

En wat blijkt: het werkt. Start-ups die in een incubator zitten of zaten, hebben twee keer zoveel kans om meer dan € 100.000 op te halen als hun collega’s die het zonder incubator doen (zie kader). Het is dat ik geen kinderen heb, anders wist ik wel wat ze zouden doen deze zomer.

De literatuur geeft twee mogelijke verklaringen voor het resultaat. Enerzijds leren start-ups van de feedback, coaching en ‘ideation’-sessies in incubators, en gaan daardoor beter presteren. Maar hiervoor vinden wij, alle moeite ten spijt, geen bewijs.

Anderzijds kunnen start-ups via hun incubator-netwerk in contact komen met investeerders en andere geldschieters. Deze hypothese wordt ondersteund. Ondernemers die niet in een incubator zitten, maar via hun eigen netwerk toegang hebben tot financiers, halen evenveel geld op als hun collega’s die in een incubator zitten of ­zaten. De incubator is dus niet voor iedereen nodig, maar nuttig voor velen.

De Startup Kids gaan ongetwijfeld een prachtige week tegemoet, met veel ‘fun’ en ‘coole activiteiten’. Maar de belangrijkste activiteit is netwerken: vriendjes maken dus. Dit kan bij Startup Kids, maar ook aan het strand of op de camping.

Posted in Media.