Sport-ups richten zich op recreant

We hebben deze zomer weer volop kunnen genieten van prachtige sportevenementen. Het is mooi om sporters tot het uiterste te zien gaan voor de winst. Steeds vaker worden ze daarbij geholpen door start-ups die slimme sensoren, materialen of analyses maken. Stages Cycling uit het Amerikaanse Boulder levert bijvoorbeeld de trappers van wielerhelden als Froome. Daarin zitten sensoren om continu het geleverde vermogen te meten. Een ander voorbeeld is SciSports uit Twente, dat via big data en algoritmes de prestaties van voetbalspelers objectief vaststelt. Aan de hand van die data adviseren ze clubs en coaches van profclubs.

Start-ups scoren goed in de topsport. Sport wordt namelijk steeds analytischer en trainers, coaches en sporters gebruiken meer en meer technologie om net die paar tienden procenten beter te worden. Meten is weten en daar kunnen start-ups met slimme sensoren en algoritmes een belangrijke bijdrage aan leveren. We zien dan ook overal ‘sport-accelerators’ en sport-investeringsfondsen om deze belofte waar te maken.

Volgens technologiewebsite Techcrunch werd vorig jaar voor $ 2,8 miljard geïnvesteerd in sportieve start-ups. In Eindhoven begint eind deze maand de derde groep start-ups in de ‘Sport eXperience’-accelerator. Op AngelList.co vind je ruim 4400 sportgerelateerde start-ups.

Maar lang niet al deze ‘sport-ups’ richten zich op topsport. Het blijkt zelfs erg lastig voor jonge bedrijven om de topsport te bereiken. Ondanks alle media-aandacht is de topsportmarkt klein. En hoewel er veel geld in omgaat, is er weinig ruimte voor experimenteren met nieuwe technologie van onbekende spelers. Daarom richten de meeste sport-ups hun pijlen op recreanten en fans. Ze ontwikkelen sport-apps, sportdatatools, fancommunities, sportkleding, sportreclame, fantasiesportgames en sportanalyses. En eigenlijk is dat best slim. Recreanten en fans zijn namelijk trouw aan hun sport en hun idolen, wat leidt tot trouwe klanten. Bovendien is deze markt vele malen groter.

Neem Stryd, dat het ‘goud’ pakte op de Global Sport Innovation Competition, die vorige maand ook in Rio werd georganiseerd. Stryd heeft een meter ontwikkeld voor op de schoen die sporters helpt om van alles en nog wat bij te houden tijdens het hardlopen. Dat is minder heroïsch dan een bijdrage leveren aan Olympisch goud, maar voor menig sport-up is succes in de recreantenmarkt het hoogst haalbare.

Posted in Media.