Steve Jobs of no jobs?

Richard Branson, Mark Zuckerberg, Steve Jobs: het zijn allemaal succesvolle ondernemers die hun school nooit hebben afgemaakt. Succesvolle ‘drop-outs’, zogezegd. Ze zorgen ervoor dat menigeen denkt dat, om een succesvol ondernemer te worden, het beter is om je opleiding niet af te maken.

Marijn van Weele was al eerder kritisch op deze volkswijsheid. Maar laten we het idee niet meteen afserveren: tijd voor een tweede ronde.

Onlangs bezocht Bram Timmermans onze onderzoeksgroep met een nieuw onderzoek over de Deense arbeidsmarkt. Hij relateert twee negatieve gevolgen van het stoppen met je opleiding aan ondernemerschap.

Ten eerste beperkt het stoppen met je opleiding het opdoen van vaardigheden. Ten tweede geeft het niet afmaken van je opleiding het signaal dat je niet in staat bent zaken af te maken.

Beide gevolgen verkleinen de kans op succesvol ondernemen, waarbij je die vaardigheden en doorzettings­vermogen hard nodig hebt. Maar: de negatieve gevolgen van vroegtijdig schoolverlaten leiden tegelijk tot verminderde kansen op een betaalde baan, en dat maakt het ondernemerschap voor drop-outs weer aantrekkelijker.

Schermafbeelding 2016-04-25 om 14.53.02

 

Verder lezen: http://vbn.aau.dk/en/publications/steve-jobs-or-no-jobs-entrepreneurial-activity-and-performance-among-danish-college-dropouts-and-graduates.html

 

Posted in Media.