Uw lerende kind continu bekeken

Op het podcastkanaal Note to Selfluisterde ik vorige maand naar een verhaal over AltSchool. AltSchool is een start-up uit Silicon Valley die basisonderwijs biedt. Kenmerkend voor AltSchool is de persoonlijke aanpak, mogelijk gemaakt door een verregaande inzet van informatietechnologie.

Nu hoor ik u denken: in Nederland hebben we toch Steve Jobs-scholen? Daar kunnen kinderen ook met behulp van een ‘tablet’ persoonlijk onderwijs volgen.

AltSchool en Steve Jobs-scholen vertonen inderdaad behoorlijk wat overeenkomsten. Naast de digitale leermiddelen is er op beide scholen veel aandacht voor creativiteit, en zitten kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar in de klas. De voortgang wordt uiteraard digitaal bijgehouden en ouders worden veel bij het onderwijs betrokken via apps.

Toch gaat AltSchool naar mijn mening een stuk verder dan Steve Jobs-scholen. Het personeelsbestand hint hier al een beetje naar. Er werken net zoveel ‘techies’ als onderwijzers. Op AltSchool-scholen wordt namelijk alles bijgehouden en opgenomen. Dit komt terecht in het kindvolgsysteem, genaamd Learning Progression. Dit registreert de achtergrond van de kinderen, de voortgang, de scores van taakjes, notities van de leerkracht, etc. En niet alleen dat: er staan continu videocamera’s en microfoons aan om specifieke sociale situaties en didactische momenten of conflicten terug te kunnen kijken, of te uploaden naar het profiel van het betreffende kind.

Zo ontstaat met al deze data een uitgebreid profiel van elk kind, waarbij niet alleen de progressie met rekenen en taal, maar ook de sociaal-emotionele voorgang wordt bijgehouden. En dit zonder dat de leerkracht urenlang aan het nakijken en rapporteren is. Met slimme algoritmes kunnen vervolgens niet alleen gepersonaliseerde analyses worden gemaakt van en voor elk kind, maar kan ook het onderwijs zelf worden geoptimaliseerd. Als je maar genoeg data hebt, kun je precies nagaan waarvan welk kind het meest vooruit gaat. Ik zie hiervan wel de potentie.

Toch verwacht ik dat we nog wel even bezig zijn voor we een definitief oordeel kunnen vellen over deze aanpak. Als vader van twee denk ik ook meteen aan de veiligheid en de privacy van mijn kinderen. Ook zou ik er niet gerust op zijn als de school van mijn kinderen een commercieel bedrijf is. In AltSchool is recentelijk meer dan $100 miljoen geïnvesteerd. Als de bedrijfsresultaten tegenvallen, wat doen de eigenaren dan met de data van mijn kind?

Posted in Media.